tisdag 9 mars 2010

ALLSVENSKAN 2010, plats 11-13

11. Djurgårdens IF
Vad har egentligen hänt med laget som dominerade svensk fotboll under första halvan av 00-talet? Frustrationen har varit märkbart tilltagen på Stockholm Stadion de senaste åren och av de där drömförvärven från Enköping för ett par år sedan, ja vi trodde ju faktiskt att de verkligen var sensationer Martin och Sebastian, blev det egentligen ingenting. En fin start visserligen, men sedan då? Och nu har man konstigt nog gjort sig av med Mikael Dahlberg som hade en viktig funktion i DIF när Mattias Jonson gått sönder. Jonson är utan tvekan en av allsvenskans bästa spelare när han är skadefri men inte en chans att han klarar sig från skador denna säsong heller. Och jag vet att det tipset kommer att slå in eftersom Jonson redan är skadad. Annars rensas det rätt friskt i leden. Tränarduon försvinner (Jeglertz tillbaka till damfotbollen!) och in med nytt folk på ledarsidan. Det ska bli väldigt spännande att se vad nigerianen Kennedy Igboananike (min favoritspelare att kommentera) kan hitta på mot allsvenskt motstånd, han är utan tvekan en målskytt av rang så länge han inte drar på sig onödiga kort. Att Markus Johannesson slutade var väntat och ständigt hånade Jan Tauer hade nog trots allt gjort sitt. En skön profil men till slut inte så mycket mer visade det sig. Kuivasto är en annan rutinerad räv som försvinner från DIF. Återstår att se om denna ommöblering i de blårandiga ger någon effekt. Men nog är man lååångt ifrån fornstora dagar med Elmander, Källström och Isaksson. I övrigt kan man konstatera att det är riktigt imponerande att de fick Daniel Sjölund att stanna. Finnen har ju så gott som skrivit på både för Elfsborg och Blåvitt sedan i juli. Nu är han precis som Jonson skadad inledningsvis och det är tunga avbräck. Vi kan avslutningsvis notera att DIF fått in mer och mer finsk sisu i sin nya 4-3-3-uppställning och nog fan är det trolleri som behövs om stockholmarna ska slå sig in bland de tio bästa 2010. Kippis!

12. Halmstad BK
Örjans Vall kommer ha en katastrofal gräsmatta hela våren. Så inte ens hemma kommer Bollklubben kunna trilla boll på det sätt som Lasse Jacobsson uttalat att de ska göra i år. Succétrion Görlitz, Olsson och Raskaj splittras till sommaren och där försvinner mycket offensiv kraft. Även så när Emir Kujovic flyttar på sig. Han blev helt förtvivlad när han härom månaden inte fick gå till Celtic, och det är ju inte så konstigt. HBK får hoppas att han och den som Radiosportens Mats Strandberg ständigt kallar ”den lille tysken” ändå har motivation i vår, trots att de ville lämna klubben. Buden var dock för dåliga och HBK:s styrelse hade blivit slaktad om de hade släppt dessa supertalanger (nåja, med allsvenska mått mätt) utan att håva in cash. 2010 är hur som helst ett av Halmstads mellanår, då de enbart ska hänga kvar och likt ett företag dra in pengar så att de går runt. En affärsidé är det, men det är en jävligt tråkig affärsidé. Men jag verkligen älskar att ”Killer” är tillbaka i svensk fotboll. Tragiskt att han är slut som spelare men hans röda hjässa hoppas jag kan betyda en hel del för HBK. Magnus Bahne, Tim Sparv och Ajsel Kujovic är jobbiga tapp och Ryan Miller är egentligen det enda nyförvärvet av klass. Det blir en jobbig, tråkig och ointressant halländsk insats i allsvenskan – igen. Några extra mål från Joe Sise och en nytändning med nya ledarduon är det som talar emot en sådan utveckling.

13. BP
Jag tycker det är så tråkigt att de hänger kvar igen och att vi kommer få dras med BP även 2011. Visst, Brommapojkarna har Sveriges största och mest talangfulla ungdomssektion, men det är just det som är deras grej. Dom ska inte ligga i allsvenskan och ta plats, dom ska enbart fostra talanger. Superettan är ju som skapt för BP. Och när nu dessutom Richard Henriksson lagt av så försvinner mycket av det som var roligt med Stockholms Milan. Och med Radiosportens och Canal Plus expert har ytterligare två ur backlinjen försvunnit, så Pontus Segerström har i år ett stort ansvar att hålla ihop det som finns kvar. Det finns sköna talanger i BP, som nu dessutom är ett år äldre, så därför fattar jag inte varför man värvar Babis Stefanidis? Måste väl finnas bättre alternativ i de egna leden. Men visst, han kanske pånyttföds i BP? Brommapojkarna kommer förmodligen blanda riktigt bra insatser med riktigt usla även i år. Att de hänger kvar beror på en grymt bra målis i Kristoffer Nordfeldt, mittfältets spelförare Petrovic och att det finns en härlig klubbkänsla runt Grimsta IP. BP gör allt för att såna som jag ska tystas, och de kommer lyckas hyfsat igen. Tyvärr.

2 kommentarer:

  1. Tycker inte det är så konstigt att man har gjort sig av med Dahlberg.
    Dif 11, vet inte om det är så mycket att skåla för men visst: kippis!
    Det känns jäkligt tryggt att ha tippat HBK på samma plats som dig med tanke på att du jobbar i Halmstad. Jag knyter näven i glädje. Men varför inte samma stora hyllning till Raskaj i år?
    Intressant att du och Martin har BP väldigt långt ner i tabellen.

    SvaraRadera
  2. Därför att jag hyllade Raskaj i fjol. Vill inte skriva samma text igen.

    Pressen blev för stor för honom i fjol, kanske kan han blomma ut igen när nu förväntningarna har minskat.

    Jag skålade inte för DIF:s elfteplats utanför alla finnarna. Antar att det inte kommer tjötas speciellt mycket i omklädningsrummet.

    BP hamnar långt ner i tabellen. Det är därför. Men jag tror dom hänger kvar.

    SvaraRadera